12-10-2018: Circular Design Class Modint & CIRCO

Opleidingsinformatie

Ontdek de basics van circular design en circulaire businessmodellen

Hoe kun je als fashion designer of productmanager bijdragen aan de circulaire economie? Dit vraagt om nieuwe vormen van (keten)samenwerking,  een circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen. Na de succesvolle workshop eerder dit jaar bieden Modint en CIRCO op 12 oktober a.s. opnieuw de ‘circular design class’ aan.

De detailhandel in mode en kleding wordt geconfronteerd met een trend van steeds snellere wisseling van collecties. Door de hevige concurrentie tussen kledingmerken kan geen enkele producent en retailer zich individueel aan deze ontwikkeling ontworstelen zonder dat dit het verdienvermogen van de mode- en kledingbranche aantast.

 

Noodzaak versnellen circulaire economie voor textiel

Textiel wordt steeds beter ingezameld en gesorteerd. Hierbij ontstaan hergebruikstromen die ingezet worden voor de tweedehands markt. Voor overgebleven reststromen is doorontwikkeling van recyclingtechnologieën nodig om herwonnen vezels opnieuw toe te passen in kleding en textiel. Hiervoor is andere ketensamenwerking nodig in de fashion industrie voor hoogwaardig textiel op basis van secundaire grondstoffen. Nieuwe vormen van samenwerking zijn vereist tussen start ups en mainstream partijen. Dit alles start met circulaire ontwerpaanpak én nieuwe businessmodellen.

Ook zijn er nieuwe verdienmodellen nodig die kleding meer waarde geven en een langer gebruik; denk bijvoorbeeld aan ruilen, lenen, reparatie en het tweedehandsgebruik van kleding. Uitgangspunt hierbij is dat zo goed mogelijk wordt aangesloten op de daadwerkelijke behoefte van consumenten. Wees klaar voor morgen om collecties circulair te ontwerpen en te (laten) produceren.

 

Programma

Tijdens deze workshop krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze toe op jouw eigen case. De aanpak in de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en boek “Products that Last” (TU Delft) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Om de nieuwe inzichten uiteindelijk toe te kunnen passen in de praktijk, moet je je als ontwerper en productmanager opstellen als een change agent voor eigen bedrijf en toeleveranciers. In het laatste deel van de training leer je daarom hoe je in jouw dagelijkse praktijk circulair ontwerpen op de agenda van je opdrachtgevers of collega’s kunt krijgen.

 

Praktische informatie

Deelnemers
Deze class is gericht op fashion designers en product managers (textiel, met name fashion en werkkleding) die circulaire design strategieën en businessmodellen (willen) toepassen.  Het maximaal aantal deelnemers is 16. Selectie vindt plaats op basis van profiel en motivatie.

Datum
12 oktober 2018

Tijd
09.00 – 17.30 uur

Locatie
Amsterdam, nader te bepalen

Kosten
De deelnamekosten bedragen € 100 excl. btw per deelnemer, inclusief lunch en boek. De reguliere deelnamekosten bedragen €500 excl. btw per deelnemer; het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Workshop trainers
Deze Class wordt geleid door Siem Haffmans (Partners for Innovation) en  Stella van Himbergen (Dutch Design in Development).

Aanmelden
Meld je aan via https://modint.nl/event/circular-design-class-modint-circo/. Bevestiging en afhandeling van de inschrijving vindt plaats vanuit CIRCO.

 

Deze Class wordt in samenwerking met CIRCO aangeboden, een beweging naar de circulaire economie, gevoed door de groeiende community rond ‘creating business through circular design’. CIRCO is ook partner van het ondernemersnetwerk Nederland Circulair.

Opleidingskalender
datum aanmelden prijs locatie

 

In de bovenstaande beschrijving tref je informatie aan over de datum(s) en locatie(s) van deze opleiding. Het kan ook zijn dat we bezig zijn een (nieuwe) datum/locatie te vinden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

contact

Maatwerk

Nog niet (precies) gevonden wat je zocht? Schikt de datum of locatie niet helemaal? Neem svp contact met ons op; grote kans dat we iets voor je kunnen betekenen!

contact