Textiel

Waar een aantal jaren geleden nog specifieke beroepsopleidingen voor de textiel bestonden zijn deze nu vrijwel verdwenen. Technologische innovaties en automatisering vragen echter steeds meer kennis en expertise van medewerkers en daarbij is goede scholing van groot belang. Met name voor specifieke processen als spinnen, weven, breien, non wovens, veredelen, verven en drukken dreigt de kennis in veel bedrijven te verdwijnen. Ook de kennis van grondstoffen, textielwaren en garens is belangrijk voor medewerkers.

MODINT Academy zet zich in voor het behoud van deze kennis in de sector. Medewerkers kunnen een algemene operatoropleiding volgen met een aanvullende module voor textieltechnieken die middels e-learning aangeboden wordt. Daarnaast biedt MODINT Academy individuele en groepsopleidingen voor onderwerpen zoals kwaliteit en testen, MVO, recycling en sustainable materials.

Basiskennis textiel

Werk je in een textielbedrijf en wil je meer leren over textiele grondstoffen en productietechnieken, volg dan deze module.

Meer informatie
Introductie breikennis

Deze module geeft inzicht in technische aspecten van het breien en breimachines. Hoe een breisel tot stand komt, bindingen en de keuze voor vezels en garens zijn ook aspecten die aan de orde komen. En er wordt aandacht besteed aan kwaliteitsbepaling van breisels.

Meer informatie
Introductie Non-woven productkennis en productietechnologie

Deze module geeft inzicht in het produceren van non-wovens en toepassingen ervan. Kwaliteit en kwaliteitsbepaling van de vliesstof komen ook aan de orde. En er wordt ingegaan op nieuwe ontwikkelingen en toepassingen van vezels en andere grondstoffen.

Meer informatie
Introductie vezelverwerking

Deze module geeft inzicht in veel voorkomende vezels die gebruikt worden als grondstof in de textielindustrie. Herkomst, productiemethoden, eigenschappen (nieuwe) toepassingsgebieden en microscopische herkenbaarheid komen ook aan de orde. Ook wordt ingegaan op chemische spinmethoden en de nabewerking van vezels.

Meer informatie
Introductie Weefselkennis

Deze module geeft inzicht in diverse aspecten van het weven en de invloed van de weeftechniek op het weefsel. De invloed van bindingen en weeftechnieken op de optiek en het karakter van het weefsel komen ook aan de orde. Ook wordt nader ingegaan op het herkennen van de eigenschappen van het weefsel en de kwaliteit van het weefsel.

Meer informatie
Kaderopleiding Chemisch Technicus

Deze opleiding geeft inzicht in textiele substraten, de veredelingsprocessen en veredelingsmachines. Ook hun onderlinge samenhang komt aan bod.

Na afloop van de opleiding heeft de deelnemer kennis van bewerkingen van textiel en is in staat om te adviseren over procesverbetering en nieuwe ontwikkelingen.

Meer informatie