Workshop Slim inzicht in maten & pasvormen

Opleidingsinformatie

De workshop wordt weer gegeven bij voldoende deelname. Dus heb je interesse? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@modintacademy.nl.

Deze workshop is een technische verhandeling over maten, gradaties en pasvormen. Deze workshop geeft houvast voor het opbouwen van collecties met een consistente maatopbouw en -inhoud. Als deelnemer krijg je slim inzicht in de samenhang tussen patroon en maattabel  waardoor de communicatie met een patronenmaker op afstand gemakkelijk wordt.

 

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor stylistes die streven naar consistente maatvoeringen, junior patronenmakers en /of confectiemedewerkers die een productie op afstand aansturen met behulp van maattabellen.

 

Doel

Het doel van deze workshop is inzicht te geven in de volgende punten.

 1. Lichaamsmaten en verhoudingen van je doelgroep
 2. Overwijdtes  in bepaald type kledingstukken
 3. De onderlinge verhouding van lengte- en breedte maten in patronen
 4. Basismaat, gradaties en matenreeksen
 5. Pasvorm problemen en de analyse ervan.

 

Duur

Een dagdeel van 4 uur

 

Niveau deelnemers

Minimaal MBO-werk en denkniveau. Kennis van kleding en de bijbehorende vaktermen. Ruimtelijk inzicht en goede rekenvaardigheid. Patroontekenkennis is niet perse noodzakelijk.  Deze workshop geeft patronenmakers inzichten die zij concreet in de praktijk kunnen brengen.

 

Uitgewerkte inhoud van de workshop

 1. Lichaamsmaten en verhoudingen van je doelgroep
  Aan de hand van de mensmaatschema’s van TNO krijgen de cursisten inzicht in de onderlinge verhouding van de mensmaten. Er wordt gekeken naar verschillende doelgroepen en de wijze waarop een mensmaattabel voor een bepaalde doelgroep samengesteld zou kunnen worden.
 2. Overwijdtes  in bepaalde type kledingstukken
  Overwijdtes of toegift bepalen of een kledingstuk oversized is of juist een slim fit heeft. De keuze voor een bepaalde overwijdte is tevens de keuze voor de pasvorm. De consequenties van die keuze worden zichtbaar gemaakt in de verschillende waardes in een maattabel.
 3. De onderlinge verhouding van lengte- en breedte maten in patronen
  Voor het bepalen van de gradatie wordt de onderlinge verhouding tussen lengte-  en breedte maten in een patroon duidelijk gemaakt. Wat is de vermeerdering in waarde van de ene maat ten opzichte van de andere maat en de vertaling naar de maattabel.
 4. Basismaat, gradaties en matenreeksen
  De keuze van de basismaat en het effect van de gradatie op de andere maten wordt inzichtelijk gemaakt. De keuze voor een bepaalde metenreeks heeft direct invloed op het pasbereik en dus op de voorraad.
 5. Pasvorm problemen en de analyse ervan.
  Inzicht geven in veelvoorkomende pasvorm problemen. Aan de hand van voorbeelden worden deze geanalyseerd en opgelost.

 

Kosten

€ 125.- (excl. btw) per deelnemer voor Modint-leden.
€ 150,- (excl. btw) per deelnemer voor niet-Modint-leden

 

Data - aantal deelnemers

Datum/locatie: dinsdag 21 april, 13:00-17:00. Modint-kantoor, Arnhemse Bovenweg 100  Zeist.
Aantal deelnemers: minimaal 6 maximaal 10.

 

Meld je aan door een mail te sturen naar info@modintacademy.nl.

Opleidingskalender
datum aanmelden prijs locatie

 

In de bovenstaande beschrijving tref je informatie aan over de datum(s) en locatie(s) van deze opleiding. Het kan ook zijn dat we bezig zijn een (nieuwe) datum/locatie te vinden. Neem contact met ons op voor meer informatie!

contact

Maatwerk

Nog niet (precies) gevonden wat je zocht? Schikt de datum of locatie niet helemaal? Neem svp contact met ons op; grote kans dat we iets voor je kunnen betekenen!

contact